Jak zrobić kebaba z wołowiną w domu?

Jak zrobić kebaba z wołowiną w domu?

Uwielbiam wołowinę i uwielbiam wszystkie dania, w których się ona pojawia. W różnych wariacjach. Ostatnio, w czasie wizyty u kuzynki, miałam okazję na zjedzenie jej w postaci kebaba, który smakował mi wybornie. Podpytałam kuzynkę i uzyskałam przepis na kebab z wołowiną, którym chcę podzielić się również z Tobą. Wierzę bowiem, że danie to posmakuje Ci, a także wszystkim tym, którym je przygotujesz.

Zacznijmy może od tego, co potrzebne będzie Ci do przygotowania dania. Jak już się domyślasz niezbędna będzie tutaj wołowina. Dodatkowo musisz zaopatrzyć się również w tortillę. Kebab jednak to nie tylko mięso i naleśnik, ale też dodatki. One są kluczowe. Musisz kupić odpowiednie przyprawy (przyprawa do kebaba, sól, pieprz), musisz kupić warzywa: pomidor, papryka, sałata lodowa, ogórek, a także jogurt naturalny, majonez i czosnek, które wykorzystasz do zrobienia sosu.

I od sosu zacznijmy, musi się bowiem przegryźć. A zatem: bierzesz jogurt, bierzesz majonez, mieszasz w proporcjach 3:1. Do tego wciskasz trzy ząbki czosnku, dosypujesz trochę pieprzu, mieszasz i odkładasz na bok, aby wszystko się przegryzło.

Teraz bierzemy się za mięso. Bierzemy naszą soczystą wołowinkę i kroimy ją na drobne kawałeczki. A następnie przyprawiasz przyprawą, którą wcześniej kupiłeś. Tak przygotowane mięso wrzucasz na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, no i smażysz. Tak, aby nie spalić i nie wysuszyć mięsa.

Równolegle przygotowujesz warzywny wkład do kebaba mieszając ze sobą wszystkie składniki w takich proporcjach, które najbardziej Ci odpowiadają, ja robię to tak, aby mój kebab jak najbardziej przypominał smakowo tego z https://www.saintkaras.pl.

Kiedy mięso jest gotowe, to kładziesz je na tortilli. Do tego dorzucasz warzywa, tutaj uważaj, aby nie przesadzić, bo ciężko będzie Ci to zwinąć. Całość polewasz sosem, zawijasz. Polecam opatulić to folią aluminiową, a następnie kebabika włożyć do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Tak do 180 stopni, niech posiedzi sobie w nim jakieś 10 minut.

Wyciągasz chrupiącego kebsa, zjadasz i cieszysz się, że trafiłeś na ten przepis. Bo będzie Ci to smakowało, na bank!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *